Zveme na Festival vojenských kuchyní!

31. 05. 2025

Vlastivědné muzeum v Olomouci


Zveme vás na první ročník Festivalu vojenských kuchyní, který představí polní stravování v armádách napříč staletími – od keltských oppid až po současnost. Přijďte ochutnat, co jedli řadoví vojáci i důstojníci. Na nádvoří muzea se představí české reenactorské skupiny, které věrně ztvárňují historická období i vojenské kuchyně dané doby. Těšit se můžete na ukázky stolování, výstroje, výzbroje i dobové atmosféry. Vstup na festival je zdarma, zaplatíte pouze za ochutnávku pokrmů a pití na stáncích. Festival se koná v rámci celoročního výstavně-vzdělávacího cyklu Fenomén: Obrana. 


Na co se můžete těšit? 

  • vaření v polních kuchyních od starověku po 20. století (upozorňujeme, že se nejedná o běžné porce, pouze o malé ochutnávky!)

  • ukázky dobových stolovacích zvyklostí a kuchyňského vybavení

  • workshopy pro celou rodinu v režii Centra muzejní pedagogiky VMO

  • představení zbroje a výbavy bojovníků a vojáků

  • prezentace toho, jak vypadal život v táboře – na čem vojáci spali a co měli na sobě


Kmen Boii – kuchyně a suroviny 2. stol. př. n. l.

Ochutnáte ritschert – obilno-luštěninovo-zeleninovo-masový eintopf, placky, náčelnické masové špízy, čerstvý sýr, různé druhy pomazánek a pro dospělé návštěvníky bude samozřejmě připravena ochutnávka medoviny.

Skupina se soustředí na co nejvěrnější přiblížení každodenního života Keltů – od tehdejší gastronomie přes tradice a kulturu až po různorodá řemesla. Nemalou pozornost věnuje také věrohodné rekonstrukci keltských válečníků. Sídlí v keltském archeoskanzenu Země Keltů v Nasavrkách, kde se od roku 2011 aktivně podílí na jeho výstavbě. Kmen Boii se navíc věnuje i vzdělávací činnosti, zejména formou edukačních programů pro školy.

LEGIO XIII Gemina – římské recepty podle Apicia

Návštěvníci ochutnají různé druhy pomazánek: ředkvičkovou, bylinkovou s cibulkou, jablečnou s křenem, pomazánku s medvědím česnekem, klasický chléb a jako náhražku chleba chlebové placky, masové kuličky, zelnou placku, luštěninovou polévku, sušené maso, sýr, smaženou sóju a římské víno.

Skupina se zaměřuje na vojenství, gastronomii, lékařství a každodenní život v antickém Římě, konkrétně za vlády císaře Tita Flavia Vespasiana (69–79 n. l.). Jejím cílem je co nejvěrněji přiblížit život legionářů v táboře, při taženích i v boji, ale také civilní život. Legio XIII Gemina úzce spolupracuje s Archeologickým ústavem v Brně. K vidění bude také centurionský stan – jediný vybavený centurionský stan v ČR, který zároveň patří mezi pouhé čtyři známé exempláře v Evropě.

Šermířský spolek Šumperk – kuchyně pozdní gotiky

Skupina nachystá vařené koleno a polévku z něj, placky na slaný i sladký způsob a další pokrmy.

Tento oddíl, který je součástí Šermířského spolku Šumperk, se od roku 2003 aktivně věnuje středověkému historickému šermu. Nabízí vystoupení plná akce, napětí a divadelního umění, která přinášejí spoustu zábavy pro diváky všech věkových kategorií. Kromě šermu se spolek specializuje také na fireshow a lightshow vystoupení, která ještě více umocňují atmosféru historických replik a ukázek.

Skupiny LIR–15 (Zeměbranecký pluk 15 Opava) a Von Macenau

Dva spřátelené kluby připraví pokrmy podle receptů z období 1. světové války: bramborové noky se zelím a masem, zeleninovou polévku, lokše, roláky, štrúdl a makovec.

Skupiny na akcích představují autentické vaření na replice polní kuchyně z roku 1906. Skupina Von Macenau se může pochlubit plně vybaveným důstojnickým jídelním stanem a zázemím pro arcivévodu Františka Josefa. S nimi se akcí účastní také flašinetář a harmonikář a dokonce disponují replikou polní pekárny.

Návštěvníci festivalu tak budou mít jedinečnou příležitost porovnat dva různé typy důstojnických stanů, které od sebe dělí přibližně 1800 let – stan z období 1. světové války a stan z doby antického Říma, rekonstruovaný skupinou Legio XIII Gemina.

KVH Chotěbuz – Československá lidová armáda 50.–60. let

Na tomto stánku bude k dispozici kroupová polévka, polesníky (tj. bramborové placky) a jako dezert sladká buchta. 

Tento klub zrekonstruoval tři lehké objekty vz. 37, čímž vytvořil jedinečné muzeum, kde každý z objektů představuje jiné historické období. V prostoru tzv. „řopíků“ pořádají různé akce pro veřejnost, během nichž představují výstroj, výzbroj i každodenní život vojáků. Nechybí ani zájem o vojenskou gastronomii – skupina disponuje funkční polní kuchyní typu PK-26. 

Armáda ČR – současné vojenské zázemí


Zveme na Festival vojenských kuchyní!
Modul: Akce